Arbeidsrecht en syndicale rechten
Het arbeidsrecht is per definitie een zeer sociale tak van het recht. Het is het resultaat van de strijd van werknemers en syndicale verenigingen voor waardige arbeidsomstandigheden.
Het arbeidsrecht bevat daarom een reeks bepalingen om werknemers te beschermen (met betrekking tot de totstandkoming, uitvoering en beëindiging van het arbeidscontract), ondanks het inherente onevenwicht in de arbeidsrelatie.
Het garandeert ook respect voor vakbondsvrijheden en veiligheidsnormen op de werkplek, en de bescherming van kwetsbare werknemers. In dit verband verdedigen wij o.a. zaken met betrekking tot de flexibilisering of 'uberisering' van arbeidsvoorwaarden.
We adviseren en verdedigen u voor de rechtbank in geschillen over met name:
- ontslag;
- de totstandkoming van uw arbeidsovereenkomst ;
- inbreuken op uw arbeidsovereenkomst (bv. niet-betaling van loon of wijzigingen aan de overeenkomst);
- werk- en rusttijden;
- discriminatie (bijv. op grond van zwangerschap, vakbondslidmaatschap, etnische afkomst);
- veiligheid en welzijn op het werk (bv. intimidatie);
- arbeidsomstandigheden;
- loon, enz.
We behandelen ook collectieve arbeidsrechtelijke geschillen. Hierbij kan het gaan om de bescherming van vakbondsvertegenwoordigers of procedures in het kader van collectief ontslag.
We hebben ook aanzienlijke expertise ontwikkeld in het respecteren van het stakingsrecht en het recht om collectieve actie te voeren namens werknemers en vakbondsorganisaties.
De rechten van werknemers worden tot slot ook beschermd door het sociaal strafrecht. Op dit gebied verdedigen we met name slachtoffers van arbeidsongevallen. Meer in het algemeen hebben we expertise ontwikkeld met betrekking tot sociale dumpingpraktijken, die ook aan de kaak worden gesteld door de vakbondsorganisaties die we vertegenwoordigen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat het arbeidsrecht voor alle werknemers wordt nageleefd, maar ook om de verschillende verantwoordelijke partijen voor de strafrechter te brengen, van het hoofdbedrijf tot de verschillende onderaannemers, en om schadevergoeding te eisen voor de slachtoffers.