Standaardvormingen


Doorheen de jaren ontwikkelden we verschillende standaardvormingen die we regelmatig geven aan organisaties. We hebben deze vormingen zoveel mogelijk aangescherpt om u te voorzien van de meest relevante juridische kennis en vaardigheden over het onderwerp in kwestie.

 

Uw rechten bij acties

Tijdens deze vorming behandelen we de regelgeving en praktijksituatie rondom het recht op actievoeren. Aan de hand van verschillende recente cases en rollenspelen gaan we in op de rechten die u heeft als actievoerder, en hoe u deze kunt verdedigen in de praktijk. Aan het einde van de vorming zal u uw rechten kennen ten opzichte van verschillende actoren, zoals de politie en deurwaarders, en met meer zekerheid actie kunnen voeren.


Uw rechten bij stakingen

Tijdens deze vorming gaan we in op het stakingsrecht. We kijken zowel naar de regelgeving als de praktijksituatie rondom dit recht. We halen lessen uit recente cases, zoals de strijd van de werknemers van Delhaize. Aan het einde van de vorming zal u uw rechten kennen ten opzichte van de werkgever, politie en deurwaarders, en met meer vertrouwen en kennis aan het stakingspiket staan.
 

Sociale dumping

In deze vorming delen we onze ervaring rond sociale dumping, waarbij bedrijven kosten besparen door werknemers in te schakelen onder oneerlijke lonen en arbeidsvoorwaarden. We gaan dieper in op dit fenomeen aan de hand van de documentaire ‘Qatar aan de Schelde’, die de zaak Borealis belicht, één van de grootste sociale dumpingzaken in Europa. We bespreken wat sociale dumping precies inhoudt aan de hand van deze zaak, samen met andere cases uit de afgelopen jaren. Daarnaast bekijken we de gevolgen van sociale dumping en hoe deze praktijk ten koste gaat van de rechten van álle werknemers. Deze sessie biedt juridische inzichten en strategieën om de strijd tegen deze praktijk verder aan te gaan.
 

De geschiedenis van het arbeidsrecht en de sociale rechten

Tijdens deze vorming gaan we terug in de tijd en analyseren we samen welke belangrijke mijlpalen de Belgische en Europese arbeidsbeweging hebben gevormd. Het stemrecht, het recht op staken en de wetten tegen discriminatie zijn enkele van de vele sleutelmomenten die tijdens deze sessie aan bod komen. Aan het einde van de vorming hebben de deelnemers een helder inzicht in hoe de sociale rechten tot stand zijn gekomen en welke juridische instrumenten nuttig kunnen zijn voor sociale vooruitgang. 
 

De rechtspositie van slachtoffers van slachtoffers van intrafamiliaal geweld in precaire verblijf

Deze vorming richt zich op de rechtspositie van slachtoffers van intrafamiliaal geweld met een precaire verblijfssituatie. Met name personen die een verblijfsrecht hebben op basis van gezinshereniging, maar door geweld hun verblijf kunnen verliezen. We bespreken de juridische uitdagingen en de juiste reflexen voor advocaten en hulpverleners die met deze complexe gevallen te maken krijgen, en bieden handvatten voor het bieden van juridische ondersteuning aan slachtoffers in deze kwetsbare positie.
 

Anti-discriminatie: bestaande wetgeving en hoe die te gebruiken 

Tijdens deze vorming richten we ons op de wetten tegen alle vormen van racisme en discriminatie (etnisch, syndicaal, gender, enzovoort). We analyseren samen de wetgeving en bespreken ook concrete rechtszaken aan de hand van rechtspraak en praktijkvoorbeelden. Aan het einde van de vorming hebben de deelnemers een duidelijk inzicht in de antidiscriminatiewetgeving en de hulpmiddelen om discriminatie concreet te bewijzen en aan te vechten. 

 

Ongelijkheid in het rechtssysteem

We gaan in op de vraag of het recht wel echt gelijk is voor iedereen. We bekijken hoe verschillende delen van de bevolking het rechtssysteem ervaren, analyseren de ongelijkheden in het rechtssysteem en bespreken welke vormen van verweer mogelijk zijn. Dit doen we aan de hand van concrete voorbeelden en casestudies. De vorming is interactief, met ruimte voor discussie en het delen van ervaringen. We moedigen deelnemers aan om hun eigen voorbeelden en vragen in te brengen. Aan het einde van de sessie hebben deelnemers een beter inzicht in de verschillende manieren waarop ongelijkheid bestaat in het rechtssysteem en zijn ze in staat om rekening te houden met deze elementen in hun dagelijkse werk of activisme.
 

Vorming strategisch procederen

Bij Progress Lawyers zien we recht als een belangrijk instrument om maatschappelijke strijd en bewegingen te ondersteunen. Strategisch procederen is een manier om juridische middelen in te zetten voor een meer rechtvaardige en solidaire samenleving. In deze vorming vertellen we hoe strategisch procederen jouw organisatie kan ondersteunen in het afdwingen van basisrechten, het aanvechten van onrecht en het op de agenda zetten van de eisen van jouw beweging of organisatie. We gaan in op het begrip strategisch procederen, delen ervaringen uit andere zaken en bekijken samen welke strategieën het beste aansluiten bij de uitdagingen en doelstellingen van uw organisatie.

Progress Lawyers Network versterkt mensen, organisaties en bewegingen in de strijd tegen onrecht.

Hoe kunnen we u helpen?

Contacteer ons