Strategisch procederen zonder te procederen:
Hoe win je nog voor je begonnen aan een procedure bent?
Als advocaten zijn we vaak in de rechtbank te vinden. Maar niet elke zaak wordt gewonnen met een positief vonnis. Hier zijn vier inspirerende cases waarin onze cliënten hun zaak wonnen zonder effectief te procederen.
1.
De zaak tegen Pfizer: een snelle oplossing voor reumapatiënten
In 2017 was het geneesmiddel Ledertrexate, cruciaal voor reumapatiënten, plotseling niet meer beschikbaar. Dit door toedoen van Pfizer, dat weigerde te leveren om winstredenen. Advocate Lies Michielsen verstuurde voor drie patiënten van Geneeskunde Voor het Volk een ingebrekestelling om onmiddellijk over te gaan tot levering van het medicijn. Hierin werd gedreigd met een kortgeding op basis van de wet op geneesmiddelen indien niet geleverd zou worden. De volgende dag, zonder dat de rechtbank eraan te pas kwam, leverde Pfizer het medicijn aan alle apotheken. Een belangrijke overwinning voor alle getroffen patiënten, bereikt zonder lange juridische procedures.
2.
De Boelwerfkraan: monument behouden door collectieve actie
De iconische Boelwerfkraan, een eerbetoon aan scheepsbouwers in Temse, dreigde zijn beschermde status te verliezen. Hierdoor zou de kraan verdwijnen. Samen met het actiecomité “Scheepsbouwers en hun Kraan” stelde advocate Rosalie Daneels een bezwaarschrift op dat ter beschikking gesteld werd aan iedereen die wou opkomen voor het behoud van het monument. Het bezwaarschrift werd ingediend door honderden mensen, samen met een petitie met meer dan 2000 handtekeningen. Door het recordaantal aan bezwaren besliste minister Matthias Diependaele om de opheffingsprocedure on hold te zetten. Uiteindelijk werd beslist om de kraan toch als erfgoed te behouden en ze te restaureren. Dit dankzij de collectieve druk, zonder tussenkomst van de rechtbank.
3.
De 1-mei manifestaties: verbod opgeheven
In 2021 verboden de burgermeesters van Turnhout en Aarschot aan enkele politieke verenigingen om naar jaarlijkse traditie de Dag van de Arbeid te vieren. Het samenscholingsverbod tijdens de corona-epidemie werd aangehaald als argument, hoewel de federale regels expliciet toestonden dat statische betogingen op de openbare weg mochten plaatsvinden met maximum 50 deelnemers. De organisatoren hadden alle verplichte voorzorgsmaatregelen genomen en deze duidelijk gecommuniceerd aan de stadsbesturen. Advocate Jo Dereymaeker stuurde brieven naar de burgemeesters waarin het belang van de demonstratievrijheid en de onwettigheid van de weigeringsbeslissing werden onderstreept, en waarbij gedreigd werd met verdere juridische stappen. Deze bleken niet nodig. Enkele uren later werden de acties alsnog toegestaan.
4.
De woonwagenbewoners van Deurne: iedereen mag meeverhuizen
Verschillende gezinnen van het woonwagenterrein in Deurne kregen tijdens de zomer van 2024 een verontrustende brief in de bus. De stad Antwerpen liet hun weten dat zij niet mee zouden kunnen verhuizen naar het gerenoveerde terrein, omdat hun woonwagens te groot zouden zijn. Nochtans was in eerdere communicatie beloofd dat iedereen een standplaats zou krijgen. Advocaten Lies Michielsen en Timo Lehaen namen contact op met de stad in naam van de bewoners. De bewoners zelf woonden de gemeenteraad bij om hun bezorgdheden voor te leggen aan de bevoegde schepen. Dankzij deze stappen (her)bevestigde de stad uiteindelijk dat alle bewoners mee konden verhuizen naar het gerenoveerde terrein.
Ben je benieuwd naar de diverse manieren waarop Progress Lawyers Network jou juridisch kan ondersteunen? Ontdek ons aanbod hier: