Het nut van een burgerlijke partijstelling
Wat en waarom in 5 punten
Als je slachtoffer bent van een misdrijf, kun je ervoor kiezen om je burgerlijke partij te stellen in de strafzaak tegen de verdachte. Dit houdt in dat je officieel deelneemt aan de strafprocedure om jouw belangen te verdedigen. Hierdoor kun je niet alleen een schadevergoeding eisen, maar ook een actieve rol spelen in het verloop van de zaak en invloed uitoefenen op de uitkomst.
Een burgerlijke partijstelling is mogelijk op verschillende momenten. Je kan je burgerlijke partij stellen tijdens het onderzoek of voor het vonnisgerecht.
Enkele voorbeelden uit onze praktijk:
- In een zaak rond een onafgedekt asbeststort in Boom komen we tussen in de strafprocedure voor verschillende omwonenden. We laten hun getuigenissen aan bod komen om te benadrukken hoe groot het probleem is.
- 10 organisaties (Vredesactie, 11.11.11, Broederlijk Delen, Oxfam, Al Haq Europe, De-Colonizer, Association Belgo-Palestinienne, Palestina Solidariteit, Intal en Vrede vzw) dienden een klacht in tegen de illegale doorvoer van wapens naar Israël via de haven van Antwerpen. Dit heeft geleid tot een gerechtelijk onderzoek naar de mogelijke schending van het Vlaamse Wapenhandeldecreet.
HET NUT VAN EEN BURGERLIJKE PARTIJSTELLING IN VIJF PUNTEN
1.
Actieve rol in de strafprocedure
Door je burgerlijke partij te stellen, krijg je directe invloed op het strafproces. Dit geeft je meer controle over de zaak. Je kunt bewijzen indienen en zelfs bepaalde onderzoeksdaden voorstellen. Jouw deelname kan de strafzaak versterken. Je kan bijkomende druk uitoefenen, argumentatie aanbrengen in elke fase van het proces, wat kan bijdragen aan een veroordeling.
2.
Schadevergoeding eisen
Via een burgerlijke partijstelling kun je formeel een schadevergoeding eisen voor zowel materiële als immateriële schade. Dit benadrukt de ernst van jouw situatie en zorgt ervoor dat jouw belangen aan bod komen in de procedure.
3.
Toegang tot dossier
Als burgerlijke partij heb je recht op inzage in het strafdossier. Zo kan je inzicht verkrijgen in alle informatie, bewijzen en getuigenissen die tegen de verdachte worden ingebracht.
4.
Onderzoek op gang brengen
Een ander voordeel van een burgerlijke partijstelling is dat je zelf een gerechtelijk onderzoek kunt opstarten. Dit kan vooral nuttig zijn wanneer het parket besluit om een zaak te seponeren of niet serieus te nemen. Door je burgerlijke partij te stellen bij de onderzoeksrechter en een borgsom te betalen, kun je een onderzoek vragen, zelfs als het parket niet wil vervolgen. Dit is een krachtig middel om zaken die anders zouden worden genegeerd, toch voor de rechter te brengen.
5.
Vergroting van maatschappelijke impact
Door je burgerlijke partij te stellen, ben je betrokken in de zaak en kan je deze meer in de openbaarheid brengen om te zorgen voor publieke bewustwording. Doordat je zelf argumenten en bewijzen kan toevoegen, bepaal je mee het debat dat gevoerd wordt binnen en buiten de rechtbank. Dit is cruciaal voor de uitkomst en maatschappelijke impact van de zaak.
Wil je meer weten over hoe we je kunnen helpen om je rechten te verdedigen? Neem contact met ons op.