Marie Doutrepont

Brussel

Kantoor

+32 (0)2 215 26 26
marie.doutrepont@pln.be
Frans, Nederlands, Engels, Spaans, Portugees
Migratierecht, strafrecht, grondwettelijk en administratief recht

Marie Doutrepont behaalde in 2008 een diploma in rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze heeft ook een bachelordiploma in politieke wetenschappen en een certificat d'études in filosofie.

Van 2009 tot 2013 werkte ze in het advocatenkantoor Avowyn en was ze tegelijkertijd assistente staats- en administratief recht aan de UCLouvain - Saint-Louis Bruxelles. Ze is ook stichtend lid van de feministische advocatenvereniging Fem & L.A.W.

Ze werd lid van Progress Lawyers Network Brussel in 2014.

Marie had het geluk om veel te reizen tijdens haar studies. Haar engagement voor het migratierecht kwam voort uit het besef dat de mensen die ze op haar reizen ontmoette niet de kans hadden, zoals zij, om de wereld te ontdekken. Ze is gespecialiseerd in asielrecht en migratierecht in het algemeen. In deze context verdedigt en begeleidt ze in het bijzonder vrouwen die het slachtoffer zijn van gendergerelateerd geweld.

Haar engagement voor het feminisme heeft haar er ook toe aangezet om strafrecht te beoefenen, in het bijzonder om slachtoffers van gendergerelateerd geweld te adviseren en bij te staan. Nog steeds in het strafrecht verdedigt ze ook mensen die slachtoffer zijn van politiegeweld of die vervolgd worden vanwege hun activisme. Ze was bijvoorbeeld de advocaat van één van de “gastvrouwen” die strafrechtelijk werd vervolgd omdat ze migranten hielp die Engeland probeerden te bereiken.

In het algemeen hecht zij er veel belang aan om de dossiers die ze behandelt in een breder kader te plaatsen en, waar nuttig, hun systemische dimensie te benadrukken (bijvoorbeeld door te wijzen op structurele tekortkomingen in de aanpak van gendergerelateerd geweld, de behandeling van asielaanvragen, enz.) om zo veranderingen op een meer globaal niveau te bevorderen.

Zij aarzelt niet om civiele procedures in te stellen om de verantwoordelijkheid van overheidsinstanties of grote bedrijven aan de kaak te stellen die het respect voor fundamentele rechten in gevaar brengen. Zo heeft ze de Belgische staat veroordeeld gekregen om een jonge Congolese student te vergoeden die onrechtmatig werd vastgehouden tijdens een grenscontrole, terwijl hij in het bezit was van een geldig visum. Ze is ook een van de advocaten in het dossier The Farmer Case, waarin ze de verantwoordelijkheid van TotalEnergies in verband met klimaatverandering aan de orde stelt.

Gerelateerde artikelen

Voor het eerst wordt een multinationaal energiebedrijf in België aangeklaagd voor zijn verantwoordelijkheid in de klimaatverandering.
Farmer case
Milieu rechtvaardigheid
Al meer dan drie jaar miskent de Belgische staat de nationale en Europese wetten die hem verplichten om asielzoekers opvang te garanderen. Deze mensen hebben het recht om in een opvangcentrum te worden gehuisvest en de nodige sociale, juridische en medische bijstand te krijgen. Dit geldt gedurende de hele asielprocedure.
Opvangcrisis
Migratierecht
In 2017 werden acht migranten en vier personen die migranten hulpverlening boden aangeklaagd wegens mensenhandel. De migranten als daders en de personen die hen hebben opgevangen als medeplichtigen. Wij hebben hen bijgestaan gedurende dit proces, herdoopt als het "Proces voor de solidariteit".
Proces voor de solidariteit
Strafrecht

Progress Lawyers Network versterkt mensen, organisaties en bewegingen in de strijd tegen onrecht.

Hoe kunnen we u helpen?

Contacteer ons