Uitspraak over asbeststort in Boom

Veroordeling van De Vlaamse Waterweg voor asbeststort
Antwerpen

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde De Vlaamse Waterweg vrijdag tot een boete van 120.000 euro voor het jarenlang niet saneren en verwaarlozen van het asbeststort in de kleiputten in Boom, op de grens met Rumst. Actiegroep Red onze Kleiputten, die de zaak aanspande, reageert tevreden, maar stelt dat dit geen eindpunt is.

Het dossier van de sanering van het asbeststort sleept al ettelijke jaren aan. Met het vonnis van de correctionele rechtbank hoopt de actiegroep dat eindelijk een doorbraak is bereikt.

“Het vonnis bevestigt de ernstige nalatigheid van een overheidsinstantie, die al sinds 1993 eigenaar is van het vervuilde terrein maar naliet om actie te ondernemen om de risico’s voor omwonenden en het milieu aan te pakken”, reageert Leen Schamp, woordvoerster van de actiegroep.

“We zijn uiteraard heel blij met de veroordeling, maar zitten toch nog altijd met een gemengd gevoel en verwachten nu dat de Vlaamse Waterweg onmiddellijk werk maakt van een volledige sanering.”

“Dit betekent niet dat we op onze lauweren gaan rusten. Een dwangsom per dag dat er niet gesaneerd wordt, was in deze zaak niet aan de orde, maar nogmaals, we hopen dat eindelijk het gezond verstand zegeviert en dat die saneringsoperatie in gang wordt gezet. Als ze toch het lef zouden hebben tegen deze uitspraak in beroep te gaan, is die dwangsom zeker een van de volgende stappen die we zullen zetten.”

“Dit is een historische overwinning”, reageren ook de advocaten van de burgerlijke partijen, meester Jo Dereymaeker en meester Lies Michielsen. “Vandaag heeft de rechtbank een duidelijke lijn getrokken: overheidsinstanties kunnen niet straffeloos de volksgezondheid in gevaar brengen. Deze veroordeling schept een belangrijk precedent voor alle gelijkaardige gevallen in Vlaanderen. Dat het gezond verstand er niet bij kan dat dit jaren kon blijven duren, heeft de rechtbank vandaag wel duidelijk gesteld.”

“Heel belangrijk is toch ook dat bij mogelijke toekomstige schade - moest zich bij iemand een asbest-gerelateerde ziekte manifesteren - op dit vonnis kan worden teruggevallen”, geeft Lies Michielsen aan.

“De rechtbank acht De Vlaamse Waterweg schuldig aan twee van de vier tenlasteleggingen, ten eerste vanwege een inbreuk op de zorgplicht omdat onvoldoende maatregelen zouden zijn genomen om de milieu- en gezondheidsrisico’s op het terrein te beperken, ten tweede omdat er niet snel genoeg maatregelen zijn genomen nadat asbest bloot kwam te liggen bij het uitvoeren van voorzorgsmaatregelen op het terrein in 2019”, schetst de woordvoerder van De Vlaamse Waterweg.

Progress Lawyers Network versterkt mensen, organisaties en bewegingen in de strijd tegen onrecht.

Hoe kunnen we u helpen?

Contacteer ons